Германия дълго време беше двигател на икономиката на Европейския съюз (ЕС). През последните години обаче няколко неочаквани държави успяват да изпреварят страната и това са лидерите на икономическия растеж на изток, като най-впечатляващи са резултатите на Полша, Чехия и Румъния.

"Трите са европейските членки с най-голям обем на брутния вътрешен продукт (БВП) в региона и в момента изглежда се намират в златната среда с висок растеж, ниска безработица и инфлация около 2%", посочва експертът от американската JPMorgan Asset Management Диана Амоа, която е специалист по развиващите се пазари.

Големи надежди на "развиваща се Европа" възлагат и от Международния валутен фонд (МВФ), като според прогнозата на организацията страните от Източна Европа могат да достигнат ръст на БВП от 4,5% през тази година. А това ниво е доста над прогнозираното само преди половин година равнище от 1,5%.

Причината, която доведе до бум на заплатите в Източна Европа

Причината, която доведе до бум на заплатите в Източна Европа

Работодателите искат да плащат повече, но са изправени пред голямо препятствие

Нарастващият оптимизъм в източната част на Стария континент донякъде може да бъде обяснен с впечатляващия растеж на страните членки към средата на 2017 година, пише сайтът Quartz.

През второто тримесечие на годината икономиката на Румъния се "разшири" с 5,7% спрямо година по-рано. Тези на Чехия и Полша записаха ръст от съответно 4,7% и 4,4%. За сравнение за целия ЕС показателят за същия период беше в размер на 2,4 на сто.

Основен стимул за добрите резултати е индустриалното производство и това важи не само за трите страни, но и за останалите от Източна Европа, включително и за България. Например Чехия отчита най-ниската безработица в целия съюз, а най-голям дял там имат заетите именно в този сектор.

Младите хора в Източна Европа изкарват повече пари от тези в Западна

Младите хора в Източна Европа изкарват повече пари от тези в Западна

И все повече квалифицирани служители избират да се върнат в родината си

Експанзията от своя страна води до допълнително търсене, а редица международни гиганти вече вземат насериозно Източна Европа. Само в Чехия заводи имат лидери в автомобилното производство, като Toyota, Volkswagen и Peugeot.

Най-големият износител на Румъния пък е Dacia, която е дъщерно дружество на френската Renault.

"Силният икономически растеж и ниската безработица също водят до увеличаване на данъчните приходи, подобряване на държавните бюджети и повишаване на атрактивността на тези страни за инвеститорите", допълва още Амоа.

Кои български компании са сред 500-те най-големи в Централна и Източна Европа?

Кои български компании са сред 500-те най-големи в Централна и Източна Европа?

В списъка има две нови имена