Chevron е евакуирала всичките си служители от американски произход след щатския въздушен удар в Багдад миналата седмица, пише CNN.

Втората най-голяма американска петролна компания съобщи в понеделник, че това е "предпазна мярка". Всички служители и контрактори са напуснали Иракски Кюрдистан "до второ нареждане". Компанията няма служители в други части на страната. "Сигурността на нашите служители е най-важен приоритет", казва говорител.

Операциите на компанията са поверени на местен персонал.

Иракското петролно министерство съобщи още, че "определен брой" американски служители, работещи в южен Ирак, също напускат страната. Exxon Mobil има операции в тази част от държавата. Британските BP и Royal Dutch Shell също работят в региона.

В петък Exxon заяви, че "следи ситуацията отблизо" и има "програми и мерки, които да осигурят сигурността на хората, операциите и съоръженията". Другите компании засега не коментират.

Междувременно Пентагонът създаде объркване около искането на парламента в Ирак за изтегляне на военното присъствие. Първо бе съобщено, че в следващите дни такова ще бъде подготвено, но по-късно министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че първоначалното писмо е изпратено "по погрешка" и изтегляне не се планира.