Две чуждестранни марки автомобили за изминалата 2021 г. разпродадоха останалите им в наличност автомобили и напуснаха руския пазар. Както пише Autonews, те смятат, че техните модели не са достатъчно популярни в страната и вече не считат за икономически изгодно да поддържат присъствие в страната.

И така, марките Smart и Chrysler вече не могат да се купуват от търговци на автомобили в Русия, тъй като техните модели са престанали да бъдат популярни в Русия. Компаниите обясниха това с нежеланието на руснаците да използват електрически автомобили, а и в страната все още няма необходимата инфраструктура.

Освен това, Русия върна от януари 2022 г. митата върху електрическите превозни средства - купувачът ще трябва да плати още 15% върху цената на автомобила, което допълнително намалява привлекателността на такава покупка.

Както съобщава Асоциацията на европейския бизнес, Smart и Chrysler не се оказаха популярни сред руските шофьори. Последният хечбек на Smart, ForFour и два минивана Pacifica в хибридна версия на Chrysler бяха продадени през 2021 година.

Обединените Peugeot и Fiat Chrysler ще правят само електрически коли към 2025 г.

Обединените Peugeot и Fiat Chrysler ще правят само електрически коли към 2025 г.

Сливането ще им донесе спестявания от 5 млрд. евро през тази година

Японската марка Honda също се готви да напусне руския пазар, като вече е останал само един модел в продажба. Асоциацията на европейския бизнес смята, че тази автомобилна марка ще бъде следващата, която ще напусне пазара в Русия - въпреки че концернът обяви това решение преди повече от година, експертите първоначално бяха скептични за осъществяването му.

Търговците на автомобили все още имат единични бройки на Honda Pilot, този модел вече не се доставя в Руската федерация. Очаква се преди края на първото тримесечие на тази година да бъдат извършени последните доставки за CR-V, които ще бъдат продадени до средата на 2022 година.