Икономическите санкции са най-голямото главоболие за руския бизнес елит от началото на войната в Украйна, но два удари с дронове в сърцето на финансовия център на Москва принуждават компаниите да се замислят и за безопасността на своите служители, пише Daily Sabah.

Рано сутринта миналата неделя експлозия разтърси бизнес района на Москва, известен като "ситито", намиращ се на няколко километра западно от Кремъл - дом на няколко небостъргача. Малко по-късно руското Министерство на отбраната обяви, че е осуетена украинска атака с дрон, втора в рамките на една седмица.

Рано сутринта във вторник, излязъл извън контрол дрон, удари същата висока сграда, повреждайки фасадата й на 21-ия етаж, според кмета на Москва Сергей Собянин.

Никой не беше ранен и при двата удара и имаше само незначителни щети, но подобни атаки са неудобни за властите, които казаха на обществеността, че Русия напълно контролира това, което те продължават да наричат "специална военна операция" в Украйна.

Официално: Крупните руски фирми ще плащат еднократен данък върху свръхпечалбата

Официално: Крупните руски фирми ще плащат еднократен данък върху свръхпечалбата

Каква е ставката и кои фирми са освободени от данъка

След първата атака технологичният гигант Yandex, чиито офиси са разпръснати из руската столица, включително в "Москва-Сити", помоли персонала да напусне офисите си през нощта, когато било възможно да има удари.

"Като се има предвид ситуацията, ви молим да не сте в офиса през нощта (от 1 до 6 сутринта)", се казва в съобщение на Yandex до служителите.

"Ограничението важи за всички московски офиси. Внимавайте!"

Снимка 627214

Източник: EPA/БГНЕС

Съветник на министъра на икономиката на Русия заяви тази седмица, че служителите на министерството продължават да работят дистанционно, като експерти оценяват щетите върху инфраструктурата във финансовия център.

Много компании в Русия продължават да позволяват на служителите си да работят в хибриден режим, разделен между дома и офиса, след блокирането, наложено по време на пандемията от коронавирус.

Говорителят на Кремъл Димитрий Песков заяви, че украинските атаки срещу Москва и други руски цели са "актове на отчаяние" и че Русия предприема всички възможни мерки за защита срещу удари.

Киев обикновено не поема отговорност за конкретни инциденти на руска територия, не пое отговорност и за атаката от миналата неделя, въпреки че президентът Володимир Зеленски каза, че войната "постепенно се връща на територията на Русия - в нейните символични центрове".

Два дрона достигнаха Кремъл през май, най-известната атака, а други бяха насочени към сгради близо до централата на Министерството на отбраната и предградието на столицата Рубльовка - дом на голяма част от руския политически, бизнес и културен елит.

"Наистина е страшно"

Есип на Reuters разговаря с няколко души, пожелали анонимност, за да прецени реакцията на бизнес общността към първия инцидент. Някои изразиха страх и загриженост, други останаха невъзмутими.

"Мога да кажа, че за мен слуващото се е по-тревожно, отколкото за някои мои колеги", коментира служител.

"Някъде дълбоко съзнанието ми винаги съм знаел, че именно ситито на Москва може да бъде военна цел."

Друг служител в компания с офис в небостъргач в московския бизнес център коментира, че работата там се чувства "някак странна", но въпреки това персоналът не е изпратен да работи дистанционно.

Друг, който работи за банка, споделя, че на повечето служители е казано да работят от вкъщи.

Специалист по финансови услуги разказва, че не вярва атаките да възпрат хората да ходят в ситито.

Видеозаписи от инцидента показват ярко оранжева експлозия, придружена от оглушителен взрив. Канал в Telegram, управляван от руската онлайн медийна група Mash, излъчи снимки на щетите, нанесени на централата на цифровото министерство.

Mash съобщава, че служителите на министерството са били помолени да бъдат търпеливи и че на повечето ще бъде разрешено (поне) временно да работят от вкъщи.

За един анонимен служител в голяма руска компания атаките са "наистина страшно" предупреждение.

"Никой не е в безопасност, сега се страхувам", казва той.

Руски измамници измислиха нов вид финансови пирамиди

Руски измамници измислиха нов вид финансови пирамиди

Експерти оценяват загубите на жертвите на около 5 милиона долара