В Русия започнаха активно да се разпространяват икономически "онлайн игри", които всъщност работят на принципа на финансовите пирамиди, пише "Известия" позовавайки се на представители на Централната банка.

Около една четвърт от пирамидалните схеми вече примамват руснаците с обещанието за бързи и лесни печалби чрез игра във формата "плати и спечели".

В такива игри обаче няма състезателен елемент, казаха от Банката на Русия.

Засега повечето от пирамидите са малки анонимни проекти с кратък живот и малко участие, посочиха от Централната банка. Организаторите на такива схеми насочват оферти въз основа на възрастта и предпочитанията на потенциалните участници и активно използват социалните мрежи и месинджърите за промоция.

"Създателите на такива приложения уверяват, че с инвестиция от 2-5 хиляди рубли (около 20 - 50 eвро, бел. ред. ) и подходящите умения на стратег, можете да развиете своя игрален бизнес и да получите реални пари с възможност за теглене", каза Григорий Осипов, директор на разследванията в службата за сигурност на криптовалутни активи ШАРД .

Италия "замрази" активи на руски олигарси на стойност около €2 милиарда

Италия "замрази" активи на руски олигарси на стойност около €2 милиарда

Санкциите засягат 80 души

Сега експертите вече знаят около 100 разновидности на такива игри. Потребителите са привлечени от бърза възможност да спечелят пари, като участват в компютърна игра - бизнес симулация, каза той. Това са например проекти като Golden Mines, Rich Birds, Plants vs Zombies Mining Farm и други.

Измамниците плащат доходи на участниците в играта, като привличат нови участници или увеличават покупките от съществуващи играчи, каза Александър Тимофеев , доцент от катедрата по икономика и информатика в Руския икономически университет "Плеханов ".

В същото време, както във всяка пирамида, тук работи принципът - потребителите се насърчават да поканят нови участници в проекта и да правят пари от него. "Но обещанието за изтегляне на средства в определен момент просто престава да се изпълнява. Всички инвестирани пари изчезват", казва Григорий Осипов.

Той уточни, че е трудно да се оценят щетите, нанесени на руснаците от подобни фалшиви онлайн игри, тъй като средствата в тях се въртят в криптовалута. Експертът обаче оцени загубата на жертвите на около 5 милиона долара. Александър Тимофеев се съгласи с неговата оценка.

Според Централната банка финансовите пирамиди активно се "размножават" в Русия поради трудната икономическа ситуация в страната, срещу която хората използват всяка възможност да спечелят допълнителни пари.

В същото време представители на регулатора подчертаха, че е подобрила системата за наблюдение за откриване на финансови пирамиди онлайн и сега повече от 98 процента от подобни проекти се откриват от специалисти средно три до пет дни след началото на активното им популяризиране в социалните мрежи.

През юли почти половината руснаци казаха, че са пострадали от дейността на финансовите пирамиди. В същото време пирамидите на криптовалута нанесоха щети от 15 процента. Според експерти през изминалата година измамниците са привлекли 100 милиарда рубли.

Руски хакери атакуват американски ядрени лаборатории

Руски хакери атакуват американски ядрени лаборатории

Кибервойната продължава