Руски хакери са атакували три лаборатории за ядрени изследвания в САЩ. Случаят е от миналото лято, когато група, наречена Cold River, е провела фишинг кампания срещу учени от националните лаборатории Brookhaven, Argonne и Lawrence Livermore в опит да достъпи входни данни за различни системи, предава Reuters.

Кампанията е осъществена през август и септември, по времето, когато експерти на ООН посетиха атомна електроцентрала в контролирана от Русия украинска територия, за да помогнат за предотвратяване на потенциална ядрена катастрофа след тежкия обстрел в района.

Към момента не е ясно дали опитите за фишинг са били успешни и защо хакерите са се опитвали да получат достъп до системите на лабораториите, но според експертите по киберсигурност "Cold River пряко подкрепя операциите на Кремъл".

"За предателство към Русия?" Хакери отново атакуват България

"За предателство към Русия?" Хакери отново атакуват България

Правителственият сайт стана поредната им жертва

През 2022 година хакерската група успя да получи достъп до имейли от бившия шеф на MI6 - британската служба за външно разузнаване. Твърди се още, че Cold River таргетира неправителствени организации, разследващи военни престъпления.

Руските хакери не са единствените, които нападат САЩ и Европа. В края на миналата година Тайните служби на САЩ съобщиха, че китайски хакери са откраднали десетки милиони долари от помощите на страната, предвидени за борбата с Covid-19. 

APT41 е киберпрестъпна организация, която е извършила комбинация от подкрепяни от китайското правителството кибер прониквания и финансово мотивирани пробиви на данни, според експерти.

Няколко членове на хакерската група бяха обвинени още през 2019-а и 2020 година от Министерството на правосъдието на САЩ за шпиониране на над 100 компании, сред които за разработка на софтуер, доставчици на телекомуникации, фирми за социални медии, както и разработчици на видеоигри.

През последните години севернокорейските хакерски групи също са доста активни.

Китайски хакери откраднаха милиони долари, предвидени за помощ срещу Covid-19

Китайски хакери откраднаха милиони долари, предвидени за помощ срещу Covid-19

Новината идва от Тайните служби на САЩ