Съветът на федерацията на Русия одобри Закона за данъка върху свръхпечалбите на крупния бизнес, съобщи "Комерсант". Документът по-конкретно предвижда еднократен данък от компании, чиито печалби за 2021 г. и 2022 г. надхвърлят 1 милиард рубли (около 130 000 долара по настящия курс). Законът е приет с цел увеличаване на приходите на федералния бюджет.

Данъчната ставка е определена на 10% от свръхпечалбата. Ставката може да бъде намалена на 5%, ако съответната компания плати данъка си през 2023 година. Според закона данъчните плащания трябва да бъдат направени от фирмите до 28 януари 2024 година. Законът ще влезе в сила от 1 януари 2024 година.

Прилагането на закона, според плановете на руското правителство, трябва да привлече 300 милиарда рубли (около 4 милиарда долара) във федералния бюджет, които впоследствие да бъдат инасочени за подкрепа на социалната сфера. На 21 юли законът беше одобрен на трето четене от депутатите в Държавната дума.

По време на обсъжданията беше одобрен списък с организации и фирми, които няма да плащат данък върху свръхпечалбата, дори да имат такава. Между тези компании са: такива от петролния и газовия сектор, предприемачи които не са изплащали дивиденти, проблемни финансови институции, както и предприятията които са инвестирали активно, някои земеделски производители и др.

Заради бюджетния дефицит: В Русия обсъждат еднократен данък на крупния бизнес

Заради бюджетния дефицит: В Русия обсъждат еднократен данък на крупния бизнес

Предвижда се данъкът да бъде "доброволен"