Представителите на едрия бизнес на Сърбия и Хърватия ще поискат от правителствата си да ускорят потока на стоки през всички гранични контролно-пропускателни пунктове между двете държави, предават местните медии. От компаниите, които изнасят стоки между двете страни и извън тях, настояват още работното време на хърватските и на сръбските гранични инспекционни служби да се хармонизира възможно най-скоро.

Всичко това има за цел да се намалят загубите че компаниите, които губят много пари, вследствие на дългото чакане и сложните процедури на граничните контролно-пропускателни пунктове. Членове на Търговската камара на Сърбия (CCIS) и Хърватската камара по икономика (HGK) са категорични, че много фирми са застрашени от фалит ако исканията им не бъдат изпълнени.

80-километрова опашка от камиони на полската граница се опитва да избегне санкциите на ЕС

80-километрова опашка от камиони на полската граница се опитва да избегне санкциите на ЕС

От 16 април на руските и беларуските превозвачи е забранено да работят в ЕС

В следващите дни експертни екипи на двете търговски камари ще анализират проблемите с дългите закъснения на камиони на граничните пунктове между Сърбия и Хърватия и заедно с представители на властите ще опитат да ускорят търговията между фирмите в региона, пише сръбската eKapija, позовавайки се на източници. Опростяването на процедурите е особено важно в контекста на войната в Украйна и кризата в глобалната верига за доставки, коментират експерти.

В момента се обмислят възможностите за установяване на денонощно работно време за всички гранични и инспекционни служби на двете държави, както и за създаването на съвместна жп гара във Винковци, където граничният контрол да се извършва и от двете страни.

Данните показват, че през 2021 година стокообменът между Сърбия и Хърватия, която е 14-ият най-голям външнотърговски партньор на Сърбия, възлиза на €1,337 милиарда. Това е увеличение с €268,3 милиона, или 25% повече в сравнение с 2020 година.

Западни страни спряха товарните превози на Русия през своя територия.  Какви са новите маршрути за доставки

Западни страни спряха товарните превози на Русия през своя територия. Какви са новите маршрути за доставки

Първата партида контейнери от Индия за Русия вече е изпратена през Иран