Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и дружеството - концесионер на Летище София "Соф Кънект" подписаха договор за заем от €40 милиона за модернизацията на столичния аеропорт. Финансирането е подкрепено от Механизма за свързване на Европа (CEF) на Европейската комисия, съобщават от банката.

Отпуснатите средства трябва да подкрепят модернизирането на инфраструктурата и компонентите за регулаторна дейност, безопасност и сигурност според най-новите стандарти.

Снимка 583455

Източник: Летище София

Проектът има за цел да подобри и ефективността на летищните съоръжения, включително компонентите за енергийна ефективност, като  гарантира най-съвременна защита на околната среда.

През 2022 година концесионерът даде заявка за превръщането на Летище София в 5-звезден аеропорт. Това се случи, след като министри от служебните кабинети непрекъснато изказваха недоволството си към "СОФ Кънект". Генерираните загуби през 2021 година бяха в размер на 60 милиона лева, вследствие на пандемията.

Прeди промяната на Терминал 2: Летище София ще претърпи ИТ трансформация за 10 милиона лева

Прeди промяната на Терминал 2: Летище София ще претърпи ИТ трансформация за 10 милиона лева

Кой, как и докога може да кандидатства?

Според заявката, Терминал 2 ще бъде основно реконструиран, като ще бъдат преместени и почти двойно увеличени гишетата за чек-ин. Заложена е и пълна подмяна на системата за управление на багаж и удвояване на лентите за пристигащ багаж.

Вътрешните линии ще бъдат преместени и така пътуващите до Варна и Бургас ще имат достъп до всички удобства на терминала. Предстои да бъдат пуснати в експлоатация близо 2000 квадратни метра напълно нови търговски площи, които са обслужвани от най-големия оператор в света - Dufry.

Ще бъде удвоен капацитетът на проверката за сигурност - от 6 на 11 пункта и ще се изградят 3 допълнителни ръкава, които да обслужват и широко-фюзелажни самолети. Планиран е и цялостен редизайн на горното ниво на Терминал 2, където ще се разположат бизнес салоните.

В края на декември миналата година столичното летище сключи договор за строителство на 3 временни и 1 постоянен открити паркинги с "Главболгарстрой". Стойността на поръчката е за малко над 5 милиона лева. Компанията изпълнител е избрана в конкурентна тръжна процедура с международно участие.

Избраният изпълнител има сериозен строителен опит, като се очаква да завърши паркингите за не повече от 247 дни след началото на строителството.

"Главболгарстрой" спечели конкурса са строежа на паркинги на Летище София

Кой спечели конкурса са строежа на паркинги на Летище София

Поръчката е на стойност 5 млн. лева