Българският холдинг "Еврохолд", който управлява застрахователната група "Евроинс" с дъщерно дружество в Румъния ще съди Румънския орган за финансов надзор (ASF) на основание, че отнемането на разрешението на Евроинс е извършено в нарушение на румънското законодателство и законодателството на Европейския съюз. Това съобщи председателят на надзорния съвет на "Еврохолд България" Асен Христов, цитиран от Romania Insider.

Снимка 351488

Източник: Еврохолд

Холдингът ще търси обезщетение от €500 милиона, подчертава Христов. От тях €270 милиона за стойността на инвестицията, направена от групата "Еврохолд" в "Евроинс Румъния", плюс €230 милиона за загубите, причинени на компанията след отнемането на разрешението за дейност.

Асен Христов: прехвърлихме по-голяма част от румънски активи и пасиви на “Евроинс” в България

Асен Христов: прехвърлихме по-голяма част от румънски активи и пасиви на “Евроинс” в България

Румънският гаранционен фонд е почти празен заради фалита на румънски застраховател

Асен Христов обаче уточнява, че компанията му е готова "да забрави тази неприятна история", ако ASF върне лиценза на "Евроинс", пише Profit.ro.

Снимка 262589

Източник: money.bg

"Еврохолд" ще изпрати презентация за текущото състояние на "Евроинс Румъния" до няколко румънски институции - Президентство, правителство, Сенат, Камара на депутатите, Министерство на публичните финанси, ASF и EIOPA, Комисията за финансов надзор на България, както и до Европейския парламент и Европейския комисия.

Припомняме, че на 17 март румънският финансов надзор отне разрешението за дейност на застрахователната компания Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. ("Евроинс Румъния"). Това стана ясно от решение на регулатора, според което в застрахователната компания са отчетени признаци на състояние на несъстоятелност.

Едната от предприетите от страна на надзора мерки е откриване на производство по несъстоятелност, а другата е назначаването на Застрахователния гаранционен фонд като временен администратор на дружеството, със задача да осигури администрацията и управлението на дейността на застрахователя.

"Евроинс" остана без лиценз в Румъния

Румъния отне лиценза на застрахователя "Евроинс"

Мотивът са "отчетени признаци на състояние на несъстоятелност" на застрахователната компания