Европейските компании ще се справят добре с намаления достъп до финансовите пазари в Лондон, след като Великобритания напусне Европейския съюз. Tова твърди Франция, отхвърляйки предложенията, че европейския бизнес би могъл да пострада след Brexit.

"Не се притеснявайте за нас. Имаме 4 глобални банки във Франция, които ще продължат да финансират френската и европейската икономики. Сигурни сме, че американските банки също ще отворят свои клонове в Париж. Няма да има проблем с финансирането", уверява високопоставен френски служител, цитиран от Bloomberg.

Франция поддържа твърдата си позиция преди преговорите между Великобритания и ЕС за бъдещите им отношения, планирани да започнат в края на март.

Правителството на президента Еманюел Макрон се противопоставя на сключването на сделка с британските банки и не предвижда търговско споразумение за страната, включително и свързано със сектора на финансовите услуги, казва френският служител.

Държава, която не подписва правилата за единния пазар, не може да има паспортни права или лиценз за свободно разпространение на услуги в блока, посочва служителят, пожелал да остане анонимен.

Британските банки със сигурност ще имат по-ограничен достъп до пазарите на ЕС след като Великобритания напусне общия пазар през март 2019 г. Макар Лондон да иска широкообхватно споразумение, което да даде на финансовите институции пълен достъп до ЕС, един ограничен достъп, подобен на канадския, е единственият жизнеспособен вариант, заявиха представители на Европейската комисия. Позицията на Комисията е твърдо подкрепена от Франция.

За да започнат разговорите, правителствата на ЕС трябва първо да постигнат своя обща позиция за водене на преговори. Докато някои страни, като Люксембург, искат да дадат на Великобритания по-щедра оферта за финансовите услуги, Франция и Германия приемат по-строга позиция.