Предприемачът Илон Мъск има далеч по-сериозни проблеми от „супер грубите” клиенти и експлодиращите ракети на SpaceX. Акциите на компанията му за производство на електромобили Tesla също се разбиха.

Цената на книжата на автопроизводителя падна с повече от 25% през тази година. В сряда тя удари най-ниското си ниво от февруари 2014 г., съобщи СNN.

Уолстрийт става все по-скептичен относно компанията през последните седмици. Редица анализатори съветват инвеститорите да „избягват” акциите на Tesla, като част от тях визират притеснения относно забавеното търсене на новия кросоувър на марката Model X.

Адам Джонас от Morgan Stanley допуска, че Tesla може да бъде ударена от продължителния спад в цените на петрола, както и от нарастващата конкуренция в състезанието за създаване на автономен или безпилотен автомобил.

Освен това докато цените на горивата се задържат на ниски нива, средният потребител едва ли ще реши да започне да кара електрическа кола.

В миналото инвеститорите вярваха в Tesla, защото предполагаха, че предимно тя ще държи пазара на електромобили. Това обаче вече не е така. Ако се появи истинско търсене за електрически автомобили на по-ниски цени, то американският гигант GM първи ще разбере за това. Освен това по-късно през годината на пазара ще излезе моделът му Bolt, който ще струва около 30 000 долара (с около 5 000 долара по-малко от „по-евтиния” електромобил на Tesla – Model 3).

Tesla ще се изправи и пред предизвикателства от страна на няколко доста по-големи компании в сферата на безпилотните превозни средства.

GM си партнира с стартъпа за споделяне на превози Lyft за разработването на автономни коли. Появиха се твърдения, че Ford работи с компанията майка на Google Alphabet по безпилотни автомобили. Не е тайна и това, че се появи информация, че Apple също готви автопилотна кола. Това е и една от причините от време на време да се разпространяват слухове, че Apple ще купи Tesla.