Един от сериозните германски производители на алкохол - Altenburger Destillerie, обяви фалит след 75 години в бизнеса, съобщава местното онлайн издание HNA.

Базираната в източния град Алтенбург дестилерия произвеждаше по 30 млн. бутилки шнапс, уиски, водка, ром, ликьори и други годишно. Те се реализираха както на местния пазар, така и в още над 20 държави, сред които САЩ, Великобритания и Швейцария.

Какво "дърпа" икономиката на Германия надолу?

Какво "дърпа" икономиката на Германия надолу?

Значителният спад в жилищното строителство и новите поръчки и големият спад в достъпността, са едни от основните предизвикателства

Предприятието е основано в ГДР 1948 г., като през 1990 г. е приватизирано. На един етап продажбите му достигаха над 106 млн. евро на годишна база. Инвестициите в производствените мощности пък бяха над 20 млн. евро. Компанията беше сред големите играчи на европейския пазар.

От прессъобщение става ясно, обаче, че "общото забавяне на икономиката, повишаващите се цени на електроенергията и продължаващият инфлационен натиск" затрудняват продължаването на дейността.

Експерти прогнозират 30% скок на фалитите в Германия

Експерти прогнозират 30% скок на фалитите в Германия

Според тях отложеният ефект от пандемията не е единственият виновник

Назначен е синдик, като на този етап оставащите 30 работници са с подсигурени заплати и няма да бъдат освободени. Преди няколко години, обаче, в Altenburger Destillerie са работили двойно повече хора.

Това е пореден пример за трудностите пред германския бизнес. Фалитите в страната растат.