Броят на корпоративните фалити в Германия силно се е увеличил през 2023 г., но това може да е само началото, предупреждават германски експерти. Опасенията им са, че изпадналите в несъстоятелност компании може да станат с 30% повече през 2024 г., пише в. "Ханделсблат", цитиран от БТА.

През 2023 г. в най-голямата европейска икономика фалит са обявили близо 15 000 фирми, което е увеличение с 26 процента спрямо предходната година. Все по-често засегнати от тенденцията са компании с оборот от над 10 милиона евро.

Това означава, че корпоративните фалити в страната вече са на над средното ниво за света, отбелязват от кредитния застраховател Allianz Trade.

Жилищният сектор в Германия затъва още

Жилищният сектор в Германия затъва още

Близо 50% от строителните предприемачи се оплакват от липса на нови поръчки

Защо?

Според анализаторите тенденцията не се дължи единствено на "отложения ефект" от периода на пандемията. "Истинският ефект от множеството кризи през 2023 г. ще се отрази на броя на случаите на несъстоятелност едва през новата година", коментира пред изданието Йонас Екхарт от консултантската компания Falkensteg.

Какво "дърпа" икономиката на Германия надолу?

Какво "дърпа" икономиката на Германия надолу?

Значителният спад в жилищното строителство и новите поръчки и големият спад в достъпността, са едни от основните предизвикателства

Неблагоприятната тенденция остава насочена основно към секторите на търговията, модата и здравеопазването, както и към недвижимите имоти и строителството. По-тежка ситуация обаче може да се очертае също така в ресторантьорството, производството на машини и промишлено оборудване.

През 2024 г. може да се сблъскаме с увеличаване на фалитите с над 30 процента, предупреждава Екхарт.

Allianz Trade не са с чак толкова песимистична прогноза - очакват увеличение на изпадналите в несъстоятелност фирми с "едва" 10 на сто.