Милиардерът и издател на "Льо Монд" - Ксавие Ниeл, който е контролиращ акционер на френската телекомуникационна и медийна група Iliad - един от най-големите телекоми във Франция и шестият най-голям в Европа, прави пълна оферта за поглъщане на компанията, предават световните медии. Основната причина за това е да я премахне от фондовия пазар. За да придобие компанията, Ниел ще заплати сумата от 3,7 милиарда долара.

Офертната цена е 182 евро за акция, което представлява ръст от 61% спрямо цената на акциите от вчера (29 юли).

"Основах тази компания през 1999-а година и съм много горд от стойността, която тя има днес за всички свои акционери", заяви Ниeл.

Iliad купува полската Play за 3,5 милиарда евро

Един от най-големите телекоми в Източна Европа може да стане френски срещу €3,5 милиарда

Компанията има 15 милиона абоната

Сделките с намалени цени на Iliad Telecom разтърсиха вътрешния конкурентен пазар на мобилни услуги във Франция, където пазарен лидер е Orange. Ценовата война обаче се отрази на компанията през последните години, като попречи на пазарния й дял и допринесе за нейната рентабилност.

През септември миналата година Iliad придоби 40 на сто от полския телеком Play в сделка за 3,5 милиарда евро. Тя превърна компанията в шестия по големина мобилен оператор в Европа.

Френският магнат, който загуби $6,7 милиарда

Френският магнат, който загуби $6,7 милиарда

Ще успее ли Ксавиер Ниел да възвърне състоянието си, което някога бе шестото най-голямо в страната?

53-годишният френски магнат, който е собственик на "Льо Монд", е известен с голямата скорост, с която печели и губи пари. През 2019-а година Ксавие Ниел загуби над 1 милиард евро след отлив на клиенти от телекома му Ilead. По-късно през същата година обаче акциите на компанията тръгнаха изненадващо нагоре и милиардерът възвърна загубата си и започна да печели отново.