Френската група се готви да се превърне в шестият най-голям мобилен оператор в Европа с придобиването на ключовата за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) Play. 

Сделката за полското дружество е на стойност 3,5 милиарда евро или 4,2 милиарда долара, става ясно от публикация на Reuters.

Досега Iliad са успели да договорят закупуването на 40% от компанията от двама акционери. Това би била третата международна сделка за френския лидер след покупката на част от дружество на ирландския пазар и дебют в Италия през 2018 година.

"Сделката е важна стъпка в нашата стратегия на международния пазар. Тя ще ни превърне в шестият по големина мобилен оператор в Европа", посочва главният изпълнителен директор на Iliad Томас Рейно.

"С 38 милиона души население Полша представлява динамичен пазар за телеком компаниите с огромни възможности за растеж", добавя той.

След сделката френската група ще има 41 милиона абоната във Франция, Полша и Италия след осъществяване на придобиването. Самата Play е сред лидерите на полския пазар с 15 милиона абоната и 29% пазарен дял.