Френският футболен полузащитник Матийо Фламини, който играе за отбора от Английската Висша лига „Арсенал”, направи стъпка напред в мисията си към приключване на употребата на изкопаеми горива в домашните потреби – като пластмасата и парфюмите, купувайки американския производител на чисти химикали Segetis Inc.

Компанията GFBiochemicals Ltd., съоснована преди осем години от Фламини и бизнес партньора му Паскуал Граната, е придобила производствените мощности и правата върху интелектуалната собственост на базираната в Минесота Segetis. Условията по сделката обаче не са оповестени.

„Климатичните промени са най-големият проблем на нашето време и сега повече от всякога са необходими спешни действия. Открихме GFBiochemicals с амбицията да открием устойчиви алтернативи на продуктите, базирани на петрола”, заяви Фламини, цитиран от Bloombеrg.

Заводът на GFBiochemicals в Казерта, Италия, е най-големият производител на левулинова киселина – химикал, който се извлича от растения, използвани за производството на биогорива, пластмаса и хранителни консерванти. Segetis използва химикала за пластмаса, парфюми и миещи препарати.

Все повече компании, включително японският производител на автомобили Toyota, използват пластмаса, изработена от зелени химикали, за да намалят влиянието си от нестабилността на цените на суровините и да ограничат въздействието им върху околната среда.

GFBiochemicals се опитва да увеличи повече от двойно производството си на левулинова киселина до 10 000 метрични тона на година до 2017 г.