"Газпром нефт" зареди първи търговски товарен самолет с екологично авиогориво SAF. Това е полет на "Уралски авиолинии" от Амстердам, съобщиха от петролната компания, пише "РИА Новости".

SAF (устойчиво авиационно гориво) е авиационно гориво с нисък "въглероден отпечатък" (емисии на парникови газове в земната атмосфера), произведено на базата на растителни суровини, което също е "зелено" гориво. Използването на SAF може да намали емисиите на парникови газове с до 80%, в сравнение с конвенционалните горива.

Организирането на първото зареждане с гориво с минимален въглероден отпечатък на товарен полет на "Уралски авиолинии" е извършено от "Газпромнефт-Аеро", който е оператор на бизнеса с авиационно гориво на "Газпром нефт". Делът на SAF в горивната смес надхвърля 35%, което намали въглеродните емисии от полета с една трета", съобщават от компанията.

Оттам уточняват, че това е първото зареждане от компанията на товарен полет със сертифицирано "зелено" авиационно гориво, произведено от финландската Neste.

Самолетът на "Уралски авиолинии" зареден със "зелено" гориво, излетя от международното летище в Амстердам, като товарният самолет е изпълнил полет за транспортиране на медицински консумативи и тестове за COVID-19.

От "Газпром нефт", посочват, че в рамките на програмата за сътрудничество с въздушния превозвач, се планира да продължи използването на "зелено" гориво при търговски полети до европейски летища.

"Газпром нефт", съвместно с Airbus, "Аерофлот", "Уралски авиолинии", S7 Group и Руския научен институт за изследване на гражданското въздухоплаване, създадоха през 2021 г. "Евразийски SAF алианс" за разработване, сертифициране и производство на "зелено" авиогориво в Русия.

"Газпром Нефт" е готова да увеличи производството си според изискванията на ОПЕК+

"Газпром Нефт" е готова да увеличи производството си според изискванията на ОПЕК+

През 2020-а година "Газпром Нефт" намали производството на петрол с 4%