Световните доставки на персонални компютри са намалели с 29% заради слабото търсене, излишните запаси и влошения макроикономически климат. Това показват данните на компанията за пазарни проучвания IDC за първото тримесечие на 2023 година, цитирани от Reuters. 

Най-голям удар понася Apple.  В доклада на анализаторската компания посочват, че през първите три месеца на тази година световните доставки на персонални компютри са били 56,9 милиона броя, което е спад спрямо 80,2 милиона през същия период на 2022 година. Така негативната тенденция от последното тримесечие на 2022-а се запазва. Тогава беше регистриран спад от 28,1% на годишна база.

От петте най-големи компании за персонални компютри, анализирани в доклада, доставките на Apple отбелязват най-голям спад през първото тримесечие - 40,5% спрямо същия период на 2022 година. 

На второ място е Dell TechnologiesIе със спад от 31%.

Lenovо, Asustek Computer и HP също отчитат сериозни спадове.

Apple ще инвестира милиарди евро в разработването на чипове в Мюнхен

Apple ще инвестира милиарди евро в разработването на чипове в Мюнхен

Твърди се, че разработчиците работят върху 5G технологията на компанията

През февруари тази година от Apple съобщиха, че продажбите на нейните компютри Mac, които отбелязаха бум по време на пандемията и наложената работа от вкъщи, са намалели с 29% на годишна база - до $7,7 милиарда през последното тримесечие.

"Паузата в растежа и търсенето дава на веригата за доставки известно пространство за промени, защото много фабрики започват да проучват възможности за производство извън Китай", се посочва в доклада на IDC.

Опасенията за забавяне на растежа в големите икономики остават. Скорошните сътресения в банковия сектор засилиха притесненията, че мерките срещу инфлацията и строгата парична политика ще попречат на растежа и инвестициите.