Няколко големи международни компании ще преместят част от операциите си в Румъния до края на годината. Това съобщи министърът на бизнес средата на северната ни съседка Илан Лауфер, цитиран от румънски медии.

По думите му няколко автомобилни производители се интересуват от отварянето на автомобилни заводи в региона и Румъния се превръща в сериозен вариант за тях. Румънските власти са преговаряли с "поне две" компании от автомобилната индустрия, които ще решат къде да построят новите си производствени мощности.

Западна Румъния изглежда е по-интересният регион, тъй като има по-малко инфраструктурни проблеми.

Чуждестранните инвеститори са все по-привлечени от ползите, които откриват в северната ни съседка, като икономическия растеж, нивото на заплатите, единната данъчна ставка (плоския данък, б.р.) и потенциала за растеж на местния пазар, отбеляза министърът.

"Има движение към Централна и Източна Европа, а Румъния е в по-добра позиция, отколкото преди няколко години, когато проектите, дошли в този регион, отидоха в Унгария, Чехия, Словакия и други страни, които като че ли предлагат по-добри условия", каза Лауфер.

Министърът изтъкна и факта, че страната има огромен потенциал в сектора на информационните технологии.