Google е спечелила $11,2 млрд. приходи от магазина си за приложения през 2019 г., съобщава Reuters, цитирайки документи по дело, които разкриват за първи път резултатите от услугата. Бизнесът носи $7 млрд. оперативна печалба, или марж от над 62%. Данните включват продажбите на приложения и поставените в магазина реклами.

Главните прокурори на Юта и още 36 американски щата водят дело срещу Google по обвинения за антитръстови нарушения. В отделен документ компанията и прокурорите посочват, че делото, на което ще се реши дали Google злоупотребява с монопола си при продажба на приложения за Android, може да бъде гледано в края на 2022 г.

Отчитайки тримесечните си резултати, Google групира приходите от магазина с тези от други услуги и засега не бе ясно какви са приходите от приложения. Прокурорите, разработчикът на игри Epic Games и други обвиняват Google, която получава 30% от цената на приложенията, че взима твърде голям дял.

Самата Google посочва, че има алтернативи на нейния Play Store, но експерти посочват, че те не са конкурентоспособни.

По-рано Epic Games разкри детайли относно договори, подписани между Google и производители на телефони и разработчици на мобилни игри, с които интернет гигантът е целял да защити $1,1 млрд. годишна печалба от магазина. Със споразуменията Google е принудила производителите да използват единствено нейния магазин за приложения.