Harley-Davidson Inc. планира да премести част от производството си в Европа. Причината затова са влезлите в сила в петък мита, които Брюксел наложи над америкнаски стоки за €2,8 милиарда, предава The Wall Street Journal. В съобщение до акционерите, компанията предполага, че преместването на производството ще отнеме между 9 и 18 месеца.

През 2017 г. в Европа са закупени близо 40 000 мотора на производителя, което прави Старият континент вторият най-голям източник на приходи за компанията след САЩ.

Контрамитата на ЕС срещу САЩ влизат в сила днес

Контрамитата на ЕС срещу САЩ влизат в сила днес

Търговският спор е най-големият риск пред еврозоната, казва Кристин Лагард

Нововъведените мита, които увеличават налога за мотори от 6 на 31 процента, ще оскъпват производството с $2 200 за европейските клиенти. Harley-Davidson обаче не желае да увеличи цената им, което ще донесе между $30 и $45 милиона повече разходи за компанията до края на годината или между $90 и $100 милиона годишно.

Въведените от Брюксел мита са в отговор на налозите, които САЩ постави върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз. Миналата седмица Daimler AG предупреди, че митата срещу вноса от Китай ще ударят печалбата ѝ.

Daimler очаква срив на печалбата заради търговската война

Daimler очаква срив на печалбата заради търговската война

BMW също ще пострада