Heineken, вторият най-голям пивовар в света и производител на най-продаваната бира в Европа, повишава цените, предава BBC. Главният изпълнителен директор Долф ван ден Бринк посочва, че увеличението на цените на суровините и енергията е "невиждан от поколение насам" и принуждава компанията да увеличи цените.

Засега не е ясно с колко ще поскъпне бирата. В началото на месеца Carlsberg, която притежава и родните марки "Пиринско" и "Шуменско", също съобщи, че ще увеличи цените.

Carlsberg планира да вдигне цените на бирата

Производителят на "Пиринско" и "Шуменско" планира да вдигне цените на бирата

От третата по големина пивоварна в света коментираха, че това ще "удари" продажбите им, но разходите им са се повишили значително

От компанията посочват, че разходите за производство са нараснали с между 10 и 20 процента. Ечемикът струва два пъти повече спрямо миналата година, а алуминият поскъпна с 50 процента. Разходите за транспорт и електроенергия също растат.

Изявлението дойде след силна година за нидерландския пивовар, в която нетните приходи растат с 11,3 процента до €21,9 млрд., а продажбите на бирата Heineken са се повишили със 17,4 процента. Печалбата расте с 80 процента, но резултатът през тази година е "несигурен" заради повишените разходи.