Четири от големите технологични компании са изпратили писмо до Службата на американския търговски представител, в което посочват опасенията си, че готвените нови мита върху китайския внос за 200 милиарда долара може да засегнат бизнеса им. В него те настояват да бъдат изключени от действието на тарифите.

Под документа са се подписали ръководителите на Dell, Cisco, Hewlett Packard Enterprise (HPE), като те посочват, че митата ще увеличат разходите за тяхното мрежово оборудване. В допълнение те посочват, че като резултат ще бъдат принудени да обявят съкращения на работни места в Щатите, пише CNN Money.

Според компаниите повишаването на цените ще повлияе негативно на потребителите, на малките предприятия, както и на компаниите, предлагащи интернет услуги. Сред засегнатите ще бъдат и центровете за данни.

"Тарифите биха възпрепятствали иновациите, важни за американското правителство, като облачните услуги и пускането на 5G мрежите", се казва в писмото.

"Ако бъдат наложени допълнителни мита в размер между 10 и 25% върху тези продукти, това ще доведе до сериозни икономически вреди върху интересите на САЩ, включително върху нашите компании и американските работници, нашите клиенти, както и върху някои икономически и стратегически приоритети на Щатите", се допълва в него.

Белият дом обмисля въвеждането на нови тарифи върху китайски стоки за 200 милиарда долара. Ако тази промяна влезе в сила, това ще засегне половината от експорта на азиатската държава в САЩ.