Великобритания ще изключи Huawei от 5G мрежите си, пише британската преса пред почивните дни. Така правителството в Лондон прави обратен завой в позицията си относно китайския телекомуникационен гигант, коментира CNBC.

През януари Лондон заяви, че ще позволи на Huawei да изиграе ограничена роля в 5G мрежите на Острова - ход, който разгневи САЩ, които искат съюзниците ѝ да забранят китайската компания. През уикенда The Sunday Times и The Daily Telegraph съобщиха, че правителството е решило да изключи Huawei напълно. Според Вашингтон китайската компания представлява риск за националната сигурност, а оборудването ѝ може да бъде използвано от Пекин за шпионаж. Huawei многократно отричаше обвиненията.

Промяната в настроението на Острова се дължи на нов доклад от британското контраразузнаване, който повдига нови въпроси и опасения около Huawei, след като САЩ отряза достъпа на компанията до ключови чипове.

Докладът посочва, че американските санкции ще накарат Huawei да използва технологии от ненадеждни компании, което ще направи рискът невъзможен за контролиране, посочва Daily Telegraph.

Колко тежък е новият удар на САЩ по Huawei?

Колко тежък е новият удар на САЩ по Huawei?

И какви са възможностите пред компанията