През миналата седмица изборите в САЩ доведоха до срив на фондовите пазари в глобален мащаб, които обаче само ден след това започнаха да се връщат към нормалното си състояние.

Това обаче не може да се каже за акциите на технологичните гиганти, които са притиснати от спекулациите и очакванията относно търговската политика на Доналд Тръмп, както и мерките, свързани с имиграцията.

Apple, Facebook и Alphabet са водещи за индекса на Уолстрийт S&P 500 Information Technology Index, който записа спад от 1,7%, като това е най-голямото намаление за показатела от септември насам.

Технологичните акции поевтиняха с 3,1% през последните четири дни, което доведе до спад в основния индекс S&P 500 с 4,2 на сто. Това е най-лошото представяне на показателя от май 2009 година насам.

Поевтиняването на ценните книжа е осезаемо, като се има предвид, че IT корпорациите са най-голямата група, която S&P 500 отразява, и единствената, отчела ръст през последните 18 месеца.

През последните дни групата на водещите компании, включваща гигантите Facebook, Netflix, Alphabet (компанията майка на Google) и Amazon, регистрира спад от над 2,4% на стойността на ценните си книжа. От деня на изборите в Щатите досега онлайн търговците са изгубили над 30 милиарда долара.

Страховете на IT сферата в САЩ след победата на Тръмп

Тръмп спечели. IT секторът в САЩ трепери

Поддръжниците на Клинтън в сектора са били 114 пъти повече от тези на опонента й