Победата на Доналд Тръмп на изборите за президент в Щатите донесе голямо разочарование за сериозна част от известните имена от Силициевата долина. Повечето от от тях бяха поддръжници на опонента му Хилари Клинтън.

"Чувствам се сякаш се е случило най-лошото нещо в живота ми. Приемам, че ще преминем през това, но в момента не се чувствам точно така", коментира в Twitter Сам Алтман, който е президент на старт-ъп инкобатора в Калифорния Y Combinator. 

Най-върлите критици на кандидата на републиканците в IT сферата изразиха притеснения, че неговото президентство може да постави индустрията в несигурна и неудобна позиция, пише Bloomberg.

Поддръжниците на Клинтън от интернет сферата са били 114 пъти повече от тези на Тръмп, изчисляват от Центъра за отговорна политика в САЩ. Настроенията в Силиконовата долина се усетиха още в началото на годината.

На конференция през април шефът на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърк остро критикува вижданията на милиардера за имиграцията, въпреки че нито веднъж не го посочи по име. По-късно съоснователят на онлайн гиганта Дъстин Московиц обеща помощ от 20 милиона долара на демократичните групи, подкрепящи Клинтън.

Други известни имена в технологичната индустрия в Щатите, като изпълнителният директор на Salesforce Марк Бениоф и председателят на професионалната социална мрежа LinkedIn Райд Хофман, също заеха анти-Тръмп позиции. 

Изключение от тази група беше съоснователят на PayPal Петър Тийл. Той поздрави Доналд Тръмп за победата. 

Основно обаче играчите на пазара се притесняват от несигурността на политиката на Доналд Тръмп. За разлика от него преди време Хилари Клинтън публикува подробна стратегия за своята планирана политика в областта на технологиите.

В документа тя представи плановете си за отпускане на целенасочени данъчни кредити на компаниите от сферата, както и за придържане към политиката на Барак Обама за запазване на неутралност спрямо интернет. Тези идеи бяха посрещнати с широко одобрение сред представителите на индустрията, която процъфтява през последните години на управление на Обама.