В навечерието на изборите в САЩ инвеститорите са нащрек за изхода от битката за мястото в Белия дом и зорко следят нивата на мексиканското песо в последните седмици преди да стане ясен новият наследник на Барак Обама.

Причината е, че паричната единица в северноамериканската страна се влияе от представянето на Доналд Тръмп и нивата й падат, когато шансовете на богаташа за победа се увеличават.

Искате да разберете как се справя Тръмп? Отговорът е в мексиканското песо

Искате да разберете как се справя Тръмп? Отговорът е в мексиканското песо

Експерти намират връзка между кандидатпрезидентската кампания и движението на валутата

Оказва се, че още една валута може да обърне стойностите си в резултат на изхода от изборите. Японската йена е един от активите, които традиционно се разглеждат като безопасни за инвеститорите. Основната валутата в Страната на изгряващото слънце обаче влиза в период на несигурност.

През октомври нивата на японската йена спрямо долара са се повишавали, когато прогнозите са посочвали Хилъри Клинтън като евентуален победител в надпреварата.

От друга страна засилващите се шансове за вероятна победа на кандидата Доналд Тръмп са потапяли стойностите на паричната единица и йената е поевтинявала.

Кой спечели дебата между Клинтън и Тръмп? Мексиканското песо знае отговора

Кой спечели дебата между Клинтън и Тръмп? Мексиканското песо знае отговора

Валутата започна да се движи по време на представянето на милиардера

Това коментира финансовият стратег в Deutsche Bank Тайсуке Танака, цитиран от Business Insider. Експертът уточнява още, че реакцията на долара спрямо йената и цените на акциите е вероятно да последват този предизборен модел.

Доларът се засили спрямо йената по време на азиатската борсова търговия в понеделник, след като ФБР се произнесе по повод изтичaнeто нa инфopмaция oт eлeĸтpoннa пoщa на Клинтън.

Доларът подскочи след решението на ФБР за Клинтън

Доларът подскочи след решението на ФБР за Клинтън

Мексиканското песо отново поскъпва

Тогава ĸypcът нa дoлapa нapacнa cпpямo япoнcĸaтa вaлyтa c 1.4 пpoцeнтa дo 104.54 йeни.

Като цяло финансовият пазар се подготвя за нестабилност непосредствено след изборите, а йената отслабна с нови 0.6 на сто при 104.52 за долар.