Властите в Северна Корея са отправили заплашително обръщение към новия президент на САЩ, твърди южнокорейската агенция Yonhap, цитирана от CNBC.

Според нея в коментар в местния вестник Rondon Sinmu, без да се споменава конкретно името на Доналд Тръмп, от Пхенян са обявили, че "новата администрация ще трябва да се справи с тежко въоръжената Северна Корея, разполагаща с атомни бомби".

От Пхенян осъждат политиката на досегашния президент на Щатите Барак Обама заради продължаващия натиск, упражняван върху азиатската страна с помощта на санкции.  

В публикацията се посочва, че държавният-глава е оставил тежко наследство на Тръмп, като Северна Корея използва времето, за да се превърне в ядрена сила. 

"Надеждата на Вашингтон за разоръжаване на Северна Корея е остаряла илюзия", посочват още от вестника.

От южнокорейската агенция твърдят, че властите в Пхенян са изчакали да видят какъв ще е изходът от изборите в САЩ. Те обаче готвят нови опити с ядрено оръжие, които могат да бъдат направени през декември или януари.  

По време на своята предизборна кампания Доналд Тръмп заяви, че е готов за разговори с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун.