Цената на златото скочи с близо 5%, като достигна най-високата си стойност за последните 6 седмици, след като инвеститорите се обърнаха към по-нискорисковите активи на фона на очакванията Доналд Тръмп да бъде следващият президент на Щатите.

Благородният метал отчете най-големия си дневен ръст от 24 юни насам, когато се проведе британския референдум. Вотът за "Брекзит" тогава изпрати стойността на златото с 8% нагоре.  

"Победата на Тръмп, която много хора очакват да доведе до икономическа и политическа несигурност, може също така да накара Федералният резерв на Щатите да стои далеч от повишаването на основните лихви", коментира експерт, цитиран от CNBC. 

Докато щатският долар спадна значително, а мексиканското песо достигна най-ниската стойност в историята си, жълтият метал поскъпна с 4,9% до 1,337 долара за тройунция, което е най-високата стойност от 27 септември досега.  

Златото за доставка през декември се повиши с 4,9 на сто до 1,3336 долара за тройунция. В същото време данни на Reuters показват, че експерти прогнозират едва 36% сигурност, че ФЕД ще повиши лихвите, което от своя страна би довело до допълнително поскъпване на метала.

Петролът се срина под $45 за барел

Петролът се срина

Победата на Тръмп определя днес посоката на пазарите