Изборите в Щатите донесоха срив на американския долар. Заради силната връзка на валутата с пазара на основни суровини, нейното поевтиняване доведе до спад в цената на петрола.

Световните пазари са притиснати от несигурност в очакване на какъв курс точно ще поеме новият президент на САЩ Доналд Тръмп. А като най-големият производител на черно злато, ОПЕК трябва да вземе решение как да реагира в ситуацията.

За картела винаги е било трудно да държи лидерството в сектора, но дали след идването на 45-ия президент на Щатите това няма да е още по-трудна задача?

В момента черното злато се разпродава, след като лекият суров петрол WTI падна до 43,37 долара. С подобно ниво на цената е повече от вероятно, че по време на заседанието на ОПЕК през този месец редица производителки ще настояват за орязване на производството.

Петролът се срина под $45 за барел

Петролът се срина

Победата на Тръмп определя днес посоката на пазарите

Според Хелма Крофт, която следи политиката на картела и е главен анализатор на пазара на суровините в RBC Capital Markets, победата на Доналд Тръмп ще даде резултат в сближаване на отношенията с Русия.

Това от своя страна може да доведе до "разхлабване" на санкциите срещу Кремъл и стимулиране на инвестициите в руски енергийни активи. А оттам да се гарантира и повишаването на капацитета на един от най-големите производители на петрол.

От друга страна кандидатът на републиканците за държавен глава е противник на ядрената сделка с Иран.

"Има реален риск той да откаже да удостовери споразумението с Техеран, което ще доведе до връщане на санкциите срещу страната и в същото време да охлади ентусиазма на чуждестранните компании за инвестиции в иранския енергиен сектор", смята Крофт, цитирана от CNBC.

Експерти: Победата на Тръмп ще "удари" пазарите повече от "Брекзит"

Експерти: Победата на Тръмп ще "удари" пазарите повече от "Брекзит"

Ето какво прогнозират специалистите