Курсът на щатския долар потъна дълбоко, а акциите поевтиняха рязко, след като инвеститорите се изправиха срещу реалната възможност кандидатът на републиканците Доналд Тръмп да бъде следващият президент на Щатите.

Европейските акции последваха спада на останалите пазари и стойността им намаля с 4%, като инвеститорите се насочиха към по-сигурни активи на фона на сериозната преднина на Тръмп, съобщава Reuters.

На фона на хаоса на фондовите пазари, суверенните облигации, японската йена и златото отчетоха ръст. В същото време обаче мексиканското песо регистрира свободно падане до рекордни нива. Курсът на валутата се срина с над 10 на сто спрямо щатския долар.

Американските акции поевтиняха с 5 на сто, като това е по-лошо представяне дори от момента след вота за "Брекзит" в края на юни, когато от фондовите борси се "изпариха" трилиони долари. Американските 10-годишни облигации поевтиняха сериозно с 14 пункта, което също е най-големия спад от британския референдум насам.

Анализаторите се притесняват, че евентуална победа на Тръмп ще предизвика глобални икономически и търговски сътресения, както и несигурност в политиката на САЩ.

Към 8 часа сутринта наше време еврото е с ръст от 2,20% спрямо долара до 1,1268 за долар. В същото време американската валута е изгубила 3,20% спрямо японската йена до 101,89 йени. Спад от над 2 на сто доларът отчита и спрямо швейцарския франк.

Към момента Доналд Тръмп има 244 (48% или повече от 52 милиона души) при нужни 270 от 538 електори за победа. Опонентът му Хилари Тръмп събира 215 електори (47% или 51 милиона души).