Световната търговия вече е в застой, което се забелязваше още преди Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ. Сега обаче един от основните двигатели на растежа на глобалната икономика може да тръгне още по-надолу.

По време на кампанията си Тръмп се обяви срещу ТРР и заяви, че ще откъсне страната от основни търговски сделки, което ще нанесе сериозен удар върху тарифите за стоки от Китай и Мексико. Страните са два от най-големите търговски партньори на Съединените щати, пише CNN Money.

Какво ще донесе Тръмп за Русия, Иран и пазара на петрол?

Какво ще донесе Тръмп за Русия, Иран и пазара на петрол?

Отговаря експерт

"Глобалната икономика, международната търговия и финансовите пазари са изправени пред несигурен нов свят - с нов лидер (САЩ)", коментира Лим Сай Буун, главен инвестиционен директор на DBS Bank в Сингапур. Експертът допълни, че това ще вероятно ще доведе до изолация на страната.

Същевременно Тръмп многократно апелира за преразглеждане на NAFTA - сделката за свободна търговия между Канада, Мексико и САЩ, твърдейки, че споразумението "е унищожило страната." Новият държавен глава отвъд Океана сподели преди време, че изцяло ще предоговори или дори "прекрати" напълно договореното.

Експерти твърдят, че разкъсването на NAFTA би било разрушително и за трите икономики и не е ясно точно какво ще спечелят САЩ от подобен ход.

Две други големи международни търговски сделки, сключени по времето на Барак Обама, също са застрашени. Тръмп не прикри недоволството си от споразумения като Транстихоокеанското партньорство и това за Трансатлантическа търговия и инвестиции, на които новият държавен глава гледа като пречка за американските работници.

И все пак експерти смятат, че Тръмп може да задържи някои от заплахите си, които направи по време на предизборната кампания, като не ги вкара в действие.