Акциите на фирми, контролирани от индонезийския бизнес партньор на Тръмп реагираха светкавично на новината за наследника на Барак Обама и поскъпнаха.

Сумите за ценните книжа на индонезийските дружества, контролирани от партньора на новия държавен глава отвъд Океана в хотелския му бизнес на местно ниво - индонезийския магнат Хари Таноесоедиджо, нараснаха в сряда.

Поскъпването е в резултат на новината, че републиканският кандидат победи в изборите, надделявайки над демократичния си съперник Хилъри Клинтън.

Тръмп има партньорство с индонезийския богаташ, който контролира конгломерата MNC Group и управлява хотелите в индонезийския остров Бали и в града Западна Ява на Богор.

Акциите на инвестиционната компания PT MNC Investama Tbk скочиха с 23 на сто, а на медийната компания PT Media Nusantara Citra Tbk нараснаха с 2.1 процента. На този фон ценните книжа на фирмата за управление на имоти PT MNC Land Tbk поскъпнаха с 0.7 на сто.

"Ние винаги отделяме бизнеса от политическата кариера на Тръмп. Това, което можем да кажем за момента, е "честито" на Тръмп", обясни в телефонно интервю за агенция Reuters Сайафрил Насутион, говорител на MNC Group.