В понеделник кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че по време на вота американските избиратели ще донесат ефект "Брекзит плюс, плюс, плюс", като го посочат за държавен глава. Днес, след като вече стана ясно, че той победи опонента си Хилари Клинтън, това изглежда повече от реално.

Ефектът на изборите в Щатите веднага се усети на международния пазар, като донесе сериозни сътресения, които върнаха спомена от срива след референдума във Великобритания от края на юни. Курсът на долара падна, а мексиканското песо достигна най-ниската стойност в историята си.

Хаос на пазарите и евтин долар, след като Доналд Търмп поведе на изборите в САЩ
Обновена

Хаос на пазарите и евтин долар, след като Доналд Търмп поведе на изборите в САЩ

Мексиканското песо с рекорден спад на фона на стабилни йена и евро

"Тръмп обеща по-голям ефект от "Брекзит" и съм готов да се съглася с него", коментира Шон Калоу, който е старши експерт в австралийската Westpac Banking. "Той обеща радикална промяна на търговската политика и международните отношения", допълва експертът, цитиран от Bloomberg.

След като по-рано днес стана ясно, че най-вероятно победител от вота в САЩ ще излезе кандидатът на републиканците, международният пазар отговори бурно, подобно на реакцията след референдума на Острова за напускане на Европейския съюз (ЕС).

"Струва ми се, че това е най-драматичният шок, на който съм бил свидетел в цялата си кариера досега", коментира директора на фирмата Cambridge Global Payments, анализираща търговията с валута. "Със сигурност ефектът е по-голям от този при "Брекзит" и ще има много по-сериозни последствия върху глобалната икономика".

Някои експерти обаче не смятат, че резултатът от победата на Доналд Тръмп ще е толкова драматичен.

"Докато американските акции отчетоха остър спад при победата на Тръмп, това не означава непременно, че ще има спадове в дългосрочен план", смята Брус Битълс, който е инвестиционен експерт в Robert W. Baird.