Победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ е коствала цели 5,1 милиарда долара на най-богатия човек в Мексико, който е и пети по финансово състояние в света. Телекомуникационният магнат Карлос Слим е изгубил 9,2% от парите си, след като курсът на мексиканското песо се срина с 12 на сто при новината за крайните резултати от вота в Щатите.

Той обаче е само част от всички супербогаташи, които пострадаха сериозно заради острия спад на международните борси и в частност на тази в Ню Йорк. Индексът Standard & Poor"s 500 падна с 1,1 на сто вчера. Фондовите пазари по цял свят също бяха разтърсени от новината, че имотният магнат е 45-ия американски президент.

Хаос на пазарите и евтин долар, след като Доналд Търмп поведе на изборите в САЩ
Обновена

Хаос на пазарите и евтин долар, след като Доналд Търмп поведе на изборите в САЩ

Мексиканското песо с рекорден спад на фона на стабилни йена и евро

Загубите за най-богатите хора в света бяха толкова големи, че почти "изпариха" печалбата, която те успяха да натрупат в понеделник, когато борсите вървяха нагоре, заради нарасналите очаквания Хилари Клинтън да спечели изборите.

В началото на търговията в сряда най-заможните мексиканци изгубиха общо 6,5 милиарда долара. Освен Слим, състоянието на четвъртата по богатство в страната Ева Гонда Ривера намаля с 487 милиона долара. Загубата на петият най-богат човек в Мексико - Лоренцо Сендра, беше в размер на 397 милиона долара.

Американските милиардери, които представляват една трета от хората, включени в класацията на Bloomberg за най-богатите хора в света, бяха "ощетени" от поевтинелия долар с 9,3 милиарда долара. Общо най-заможните хора в света вчера изгубиха 41 милиарда долара.

В понеделник те успяха да натрупат общо богатство от 35,4 милиарда долара за един ден благодарение на сериозния ръст на международните пазари в понеделник. Във вторник ръстът продължи като в сметките им нараснаха с общо 57 милиарда долара преди вота в Щатите.

Ръстът на пазарите в началото на седмицата донесе по 100 милиона или повече печалба за 118 милиардери. Сред тях беше и Карлос Слим, който добави 2,5 милиарда долара към сметката си заради скока в курса на мексиканското песо.

Най-заможните хора в света станаха с $35,4 милиарда по-богати за един ден

Най-заможните хора в света станаха с $35,4 милиарда по-богати за един ден

Ето кой спечели в навечерието на президентските избори в САЩ