Доларът се покачва днес, тъй като новината, че ФБР се отказа да възбуди наказателно дело по отношение кандидата на Демократическата партия Хилари Клинтън, заради изтичане на информация от нейната електронна поща. Това укрепи нейните позиции преди президентските избори в САЩ на 8 ноември.

Валутните пазари мятат, че победа на Клинтън запазва статуквото и затова апетитът към риск се увеличава. В същото време една победа на Тръмп се разглежда като източник на потенциална опасност за глобалния икономически ръст.

Днес сутринта курсът на долара нарасна спрямо японската валута с 1,4 процента до 104,54 йени. Предишната седмица той се понижаваше до 102,5 на фона на новините около президентските избори в САЩ и увеличаващите се шансове на републиканеца.

Еврото се поевтинява с 0,6 процента до $1,1068, отдалечавайки се от постигнатия в петък месечен максимум в нивото $1,1143,

Доларът се върна също така изгубените позиции спрямо безопасния швейцарски франк, прибавяйки към стойността си 0,9 процента до $0,9768.

Мексиканското песо рязко нарасна с 2 процента до 18,63 за долар. Напоследък тази валута играе ролята на индикатор за успеха на Тръмп в президентските избори, доколкото той предлага крайно негативни мерки по отношение на Мексико.

Канадският долар също расте, тъй като и на него може да се отрази една победа на републиканеца, обещаващ да с е преразгледат условията на Северноамериканско споразумение за свободна търговия (NAFTA).