Нов жилищен комплекс ще бъде изграден на мястото на бившия завод "Витоша" в столичния квартал Лозенец. Това предвижда постъпило в Регионалната инспекция по околната среда и водите-София уведомление за инвестиционно предложение, за което първи писа в. "Сега".

Според документа инвестиционната компания в сферата на недвижимите имоти "Артстрой 1 Инвестмънт" ЕООД има намерение да постори на мястото на бившия текстилен завод "Витоша" и парцела под него на бул. "Черни връх" (30,2 дка), както и в малък съседен парцел (0,5 дка) нов жилищен комплекс, офиси, търговски обекти, подземни паркинги и трафопост.

Общият брой на апартаментите ще е 547, от които 219 ще са едностайни, 254- двустайни, 62- тристайни, а 12 ще са луксозни триспални и пентхауси. Общата разгъна застроена площ на надземното застрояване ще бъде 107 000 кв. м, а на подземното - близо 62 000 кв. м.

В Москва за пръв път ще строят жилищен комплекс с вълнисти фасади

В Москва за пръв път ще строят жилищен комплекс с вълнисти фасади

Концепцията e на архитектурно бюро Citizenstudio

От документите става ясно, че новите сгради ще имат по 14 - 15 надземни етажа. 

Завод Витоша е проектиран по индивидуален проект в края на 60-те години на миналия век, а строителството е завършено през 1973 година. Съществуващите сгради условно се състоят от 2 високи тела - Вълнен корпус от север и Памучен корпус от юг, които са обединени от различни тела на 2 етажа. Сградата на вълнения корпус е 5 етажна, а сградата на памучния корпус е 6 етажна. Конструкцията е в добро техническо състояние. Инвестиционно намерение предвижда запазване на двата високи корпуса и освежаване на фасадите им.

Ниските свързващи сгради обаче ще бъдат премахнати. На тяхно място, както и на останалата част от имота ще бъдат построени няколко нови секции свързани помежду си в една обща сградна структура. Под новата сграда е предвиден подземен паркинг на 3 нива. В средата на имота ще бъде организирано градско парково пространство с отворен достъп и за граждани, които не живеят в комплекса. Предвидени са също супермаркет и детска градина.

Българската Мегаинвест Холд изгражда производствен комплекс върху 6200 кв. м край Димитровград през пролетта

Български инвеститор изгражда производствен комплекс върху 6200 кв. м край Димитровград през пролетта

В момента новият инвеститор е в процедура по създаване на безмитна зона

Концепцията за фасадно оформление е вдъхновена от историята на мястото - бившия завод за текстилни изделия "Витоша". Към момента на територията на завода все още има действащи шивашки цехове, макар и не в мащаба и конфигурацията от миналото.

На 11 юли столичната РИОСВ съобщава, че е определена процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС за проекта.