В района на Свободна зона Пирот в Димитровград, Сърбия и по-конкретно в индустриална зона "Белес" ще бъде изградена промишлена инфраструктура и производствени мощности от българския инвеститор Мегаинвест Холд ЕООД, съобщи eKapija.

Площта на комплекса е 18 600 м2, а площта на производствените халета е 6200 м2. Наред с индустриалните халета са предвидени ресторант и управленска сграда, като се предвижда съоръженията да бъдат захранвани чрез соларни панели.

Около 1500 м2 ще бъдат предназначени за производствена дейност на фирма Мега Груп 21 ДОО, а останалите халета ще бъдат предложени на инвеститори и заинтересовани производствени компании. Началото на строителните дейности се очаква да бъде през пролетта на 2023 г.

Най-големият производител на чипове в света готви инвестиция от $12 милиарда за завод в САЩ

Най-големият производител на чипове в света готви инвестиция от $12 милиарда за завод в САЩ

Американските полупроводници представляват едва 10% от световното производство

Припомняме, че инвестицията беше обявена от председателя на Община Димитровград Владица Димитров през октомври. Тогава той съобщи, че българската компания "Мегаинвест холдинг" е купила парцелите на три фирми, които от няколко години не са стартирали производство в димитровградската индустриална зона "Белес".

Тези фирми били изправени пред отнемане на земите им, но било постигнато споразумение българската компания да изкупи правата им и новият инвеститор в момента е в процедура по създаване на безмитна зона, за да може да внася материали, с които да се строят помещенията. Една част от тях ще бъде предназначена за създаване на инфраструктура за производство и пакетиране на ядки, другата за производство на мебели по поръчка, а трета за сушене и пакетиране на плодове и зеленчуци от територията на общината. Веднага щом зоната стане безмитна, ще започне реализацията на инвестицията, не по-късно от следващата пролет - каза тогава Димитров.

Германската компания Koepfer инвестира €30 милиона в завод за авточасти в Смедерево

150-годишна компания инвестира €30 милиона в завод за авточасти на 4 часа път с кола от София

Заводът ще произвежда най-модерните и технологични компоненти за компании като Daimler, BMW, Volkswagen, Audi и Opel

Той допълни, че за известно време това ще е единствената инвестиция в Индустриална зона Белеш, но общината е в процедура за обособяване на Индустриална зона Белес 2 на около 12 хектара в продължение на съществуващата зона.