Повечето чипове се произвеждат в Азия, особено Южна Корея и Тайван, а администрацията на Байдън прокара Закон за чиповете и науката, за да стимулира развитието и производството в страната. Американските полупроводници представляват едва 10% от световното производство.

Законът предвижда 52 милиарда долара с цел да се обърне продължилата десетилетия тенденция на изместване на производството в САЩ в чужбина към региони с ниска цена на труд. Според доклад на WSJ, цитиран от Oil Price, най-големият производител на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., полага основите за втора американска фабрика в Аризона.

TSMC скоро ще обяви един от най-модерните заводи за полупроводници, който ще се намира до друга от неговите фабрики за чипове, според анонимни източници. Инвестицията в новия завод може да надхвърли 12 милиарда долара, подобно на тази през 2020 г. за изграждането на фабриката до него.

TSMC прави голяма крачка към съживяването на производството на полупроводници в САЩ, след като нарастващото напрежение между САЩ и Китай накара Вашингтон да приеме Закона за чиповете, за да стимулира вътрешното производство на полупроводници.

"Новото съоръжение на TSMC ще произвежда така наречените 3-нанометрови транзистори, едни от най-малките и бързите възможни в момента", казват източниците.

TSMC потвърди, че строи сграда, която "потенциално" ще бъде втори завод за чипове на мястото в Аризона, но окончателното решение все още не е обявено.

Целта на администрацията на Байдън да възстанови производството на полупроводници в САЩ идва след огромен недостиг на чипове в Азия, който предизвика смут на веригата за доставки за производителите на автомобили, електроника и отбранителни системи.

TSMC има производствени предприятия базирани предимно в Тайван, но започна да се диверсифицира през изминалата година поради заплахите от инвазия от Китай.

През август председателят на TSMC Марк Лиу обяви, че ако Китай нахлуе в Тайван и поеме под свой контрол най-модерните фабрики за чипове в света, това ще причини опустошителни прекъсвания на веригата за доставки в световен мащаб.

Intel Corp. и производителят на памети Micron Technology Inc. също инвестират в нови фабрики за производство на чипове.