През миналата година износът на домати от Турция е нараснал с 42,8% спрямо 2022 г. до 588 418 тона, сочат данни на Асоциацията на износителите от югоизточен Анадол, цитирани от "Анадолската агенция". Приблизително същият е и ръстът на приходите от доставките за чужбина, достигнали 538,7 млн. долара (16 млрд. турски лири).

Намалял е обаче броят на клиентите за доматите, произведени в Турция - ако през 2022 г. това са били 54 държави по целия свят, през 2023 г. вече са 52, пише sinor.bg.

Турция премахва забраната за износ на домати - това ще понижи ли цените им у нас

Турция премахва забраната за износ на домати - това ще понижи ли цените им у нас

Рестрикцията трябваше да важи до средата на април

Румъния е най-големият клиент за турските домати с внос на стойност 91,98 млн. долара, следвана от Украйна с 64,6 млн. долара, Полша с 56,65 млн. долара и Германия с 53,98 млн. долара.

"Увеличението в износа на домати от Турция до 538,72 млн. долара през 2023 г. е положително от гледна точка на приноса на нашите производители и износители за икономиката на страната. Разширяването на външните пазари ще стимулира предприемачите за изграждането на нови оранжерии, а нарастването на инвестициите ще съдейства за увеличаването на заетостта и за ръста на националната икономика", заяви председателят на турската Асоциация на инвеститорите и производителите на оранжерийни зеленчуци Халил Пекдемир.

По думите му целта на Турция е да излезе на първо място по производство на оранжерийни зеленчуци в Европа.