Проблемите за производителите на швейцарски часовници продължават.

Износът на луксозните аксесоари се срина с 16 процента през октомври. С това експортът на луксозните аксесоари се сблъска с най-големия си месечен спад от седем години насам.

Причината за рекордно негативните резултати е в слабото търсене на почти всеки голям пазар за емблематичните Rolex и Omega.

Пратките са се свили до 1.68 милиарда франка, която сума се равнява на 1.7 милиарда долара, обявиха от Федерацията на индустрията за швейцарски часовници във вторник, цитирани от Bloomberg.

Снимка 263784

Източник: Bloomberg

Спадът е много по-голям от очакваното, коментират анализатори. Сривът може да удари по заетостта в индустрията. Така например производителят Richemont планира да съкрати повече от 200 работни позиции, отговарящи за марки като Vacheron Constantin.

Стъпката съпровожда радикалните промени в управлението на базираната в Женева компания за луксозни стоки, която елиминира позицията на главен изпълнителен директор.

В същото време акциите на компанията Swatch поевтиняха с 3.7 на сто, достигайки 285.3 швейцарски франка в 09:07 часа местно време в Цюрих, докато сумата за ценните книжа на производителя Richemont е паднала с 2.5 процента.