След десетилетия, в които ренесансовият замък Дрешлер в Будапеща стоеше изоставен, съвсем скоро ще се възроди. Само че не като дворец, а като петзвезден хотел, съобщава Budapest Times. Построената през 1883 г. неоготическа сграда във френски стил е един от символите на унгарската столица. В началото замъкът е бил жилищна сграда, след това за десетки години е дом на Балетния институт. Близо 20 години обаче красивата постройка тъне в забвение.

Дворецът е проектиран от унгарските архитекти Йоден Лехнер и Гиула Партос, които заедно са създали редица знакови сгради в Унгария. От Втората световна война насам започват проблемите на сградата. По време на войната замъкът претърпява сериозни щети, вследствие на пожар и в продължение на години с него не се случва нищо съществено.

Да спиш в стаята на Мария Антоанета: Отварят луксозен хотел в комплекса на Версайския дворец

Да спиш в стаята на Мария Антоанета: Отварят луксозен хотел в комплекса на Версайския дворец

Той трябва да отвори врати през 2020 година

През 90-те години на 20-и век за известно време част от двореца е превърната в кафене, по-късно в бирария. До 2002 г. вътре се помещава и Националният институт по балет на Унгария, а малко по-късно става хотел. Само че за кратко - след това дворецът отново стои безстопанствен.

Луксозният хотел Дрешлер

Новият суперлуксозен 5-звезден хотел трябва да посрещне първите си гости през 2022 г. Зад амбициозния бизнес план стои компанията Marriott International. Според нейни източници работата по обекта вече е в ход, а датата на откриването ще бъде обявена съвсем скоро.

Най-хубавата част от всичко е, че фасадата на двореца ще остане непокътната, благодарение на унгарската група DVM, занимаваща се с обновяването на защитения замък, който е културно наследство. Замъкът с площ от 16 000 кв. м. ще остане автентичен и отвътре. Интериорът му до голяма степен е непокътнат, включително двете големи стълбища, витражите и декорацията в повечето стаи.

Изоставените два двореца на Сингапур, които не могат да бъдат продадени, но струват над $3,5 милиарда

Изоставените два двореца на Сингапур, които не могат да бъдат продадени, но струват над $3,5 милиарда

Сградите, заедно със земята около тях, струват $4,7 милиарда. Кой ги притежава?

W Hotel Dreschler Palace ще има 154 стаи за гости, ресторанти, бар и зали за различни събития. Сградата е разположена точно срещу Държавната опера, на търговската улица Андраши, често наричана Будапещенската Шанз-Елизе. Предвид всичко гореизброено, инвеститорите са сигурни, че бизнес начинанието им ще се радва на голям успех и след пандемията ще привлича още повече туристи в красивата Будапеща.

 Най-тайният и добре охраняван имот в Русия - дворецът на Путин за $1,35 милиард

Най-тайният и добре охраняван имот в Русия - дворецът на Путин за $1,35 милиард

Разследване на руския опозиционер Алексей Навални разкрива интересни подробности