Израелският парламентарен финансов комитет одобри в понеделник сибсидия от 700 милиона шекела (185.5 милиона долара) за Intel, за да финансира планираното разширяване на един от местните заводи на компанията. Разположен в Кирият Гат, малък град в южната част на Израел, заводът Fab 28 произвежда чипове за сървъри, работни станции, компютри и десктопи. Intel обяви намерението си да разшири съоръжението с инвестиции от 17 милиарда шекела през май, когато представи плана за одобрение от правителството.

Intel е най-големият частен работодател в Израел и най-големият износител. През 2017 г. Intel Israel е изнесла стоки на стойност 3,6 млрд. долара, което е 8% от целия високотехнологичен износ на страната.

Кат очаст от промените, одобрени за националния бюджет на Израел за 2018 г., помощ е субсидията е свързана с обещанието на компанията да наеме 250 нови служители и да направи местни покупки на стойност 2.1 млрд. шекела, договорени с местни доставчици и търговци на дребно.

Миналата седмица Intel обяви, че възнамерява да разшири производствените си възможности в Израел, Ирландия и Орегон. Компанията заяви, че очаква да започне строителствените работи през 2019 г. Очаква се компанията да кандидатства за допълнителни държавни субсидии в Израел за 2019 и 2020 година.

Intel инвестира $5 милиарда в бизнеса си в Израел

Intel инвестира $5 милиарда в бизнеса си в Израел

Над $800 млн. от тях ще отидат при местни компании

През 2014 г. Intel обяви инвестиция от 23,5 млрд. шекела в съоръжениетов Кирият Гат, за което получи безвъзмездна помощ в размер на 1,7 млрд. шекела. След инвестицията Intel беше призната от израелското правителство за стратегическо дружество, което доведе до намаляване на корпоративната данъчна ставка на 5% вместо стандартните 23% за страната.