3.87 млн. туристи са посетили Източният Черноморски регион на Турция през първите 10 месеца на годината. Най-голям интерес предизвиква Трабзон, който е посетен от 1.5 млн. души. Друг предпочитан курорт е Ризе, посетен от 931 000 души.

Известен с богатата си история и множество забележителности, Трабзон е магнитът за чужди туристи в региона. Те са се увеличили с 12%, достигайки 524 000 души. Почти всички посетители са араби от страните от Персийския залив, както и иранци, съобщава Daily Sabah.

Сред най-посещаваните забележителности в града са езерото Узунгьол, бившата църква "Света София", превърната в джамия, а впоследствие в музей и имението на Ататюрк.

Настоящата година е положителна за туризма в Източния Черноморски регион, който обслужва все повече посетители и това му носи допълнителни приходи.

"Като цяло сезон 2018 г. е положителен. Когато погледнем броя на чуждестранните туристи, ние надхвърлихме 450 000 през миналата година. До края на годината ще надхвърлим 600 000. Това е положителна ситуация. Ако погледнем през цялата година , увеличихме броя и получихме повече приходи", посочи Волкан Кантарджъ от Асоциацията на турските туристически агенции.