Производителят на лекарства Johnson & Johnson задели 3,9 млрд. долара за съдебни разноски през 2020 г., "свързани предимно с резерви заради производството на талк и определени съдебни споразумения", сочи последният финансов отчет на компанията.

Компанията е изправена пред 25 хил. съдебни дела от бивши потребители на бебешката пудра на гиганта, които казват, че азбестовият талк в продукта им е причинил рака, се казва в заявление за комисията по ценни книжа.

Цифрата е почти двойно по-висока от прогнозираните 2,1 млрд. долара, които компанията, базирана в Ню Брънзуик, Ню Джърси, заяви, че ще задели за съдебните дела през ноември миналата година.

Johnson & Johnson са изправени пред засилен контрол върху безопасността на бебешката си пудра след доклад на Reuters за 2018 г., който установи, че компанията знае от десетилетия за азбеста в талка.

Вътрешните фирмени записи, свидетелски показания и други доказателства показват, че поне от 1971 г. до началото на 2000-те години суровият талк и готовите прахове на Johnson & Johnson понякога са били положителни за малки количества азбест.

Производителят на лекарства обжалва пред Върховния съд на САЩ отсъждането да плати обезщетение в размер на 2,12 млрд. долара на жени от Мисури, които обвиняват компанията за причиняване на рак на яйчниците заради азбеста в продуктите ѝ.

През ноември съдия от щата Ню Йорк нареди на компанията да плати щети от 120 млн. долара на двойка Бруклин, след като жената обвини Johnson & Johnson за рака си в следствие на излагане на азбест от използването на бебешката пудра.