Продажбите на гръцката група Jumbo са се увеличили със 7,8% до 812,2 милиона евро през последната година при резултат от 753,3 милиона евро за предходната, показват данните за изминалата фискална година, която за компанията е започнала през юни 2018 година и е приключила през юни 2019 година. 

За последните шест месеца от януари до юни тази година продажбите на веригата растат със 7,6%.

Основен принос за този резултат има румънският пазар, където растежът е над 30% за изминалата фискална година. В северната ни съседка за този период Jumbo е отворила три нови хипермаркета - в Букурещ, Браила и Бакъу.

Българският пазар отчита приблизително 9% увеличение на оборота, като у нас за този период няма отворен нов обект на веригата. В Гърция продажбите са нараснали с грубо 3,5 на сто, а в Кипър - с 2 на сто.

България и Румъния донесоха ръст от 15% на печалбата на веригата Jumbo

България и Румъния донесоха ръст от 15% на печалбата на веригата Jumbo

За последното тримесечие двата пазара отчитат двуцифрен растеж

Според отчета на компанията към края на миналата година става ясно, че у нас се очаква врати да отвори нов магазин Jumbo до 2020 година. Към момента групата има общо 79 обекта, като 52 от тях са в Гърция.

13 са те в Румъния и 5 в Кипър. Обектите на българския пазар са 9, като четири от тях са в София и по един в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Групата оперира и на още 5 пазара в региона чрез партньорство с местни компании. Още 23 магазина под марката на Jumbo има още в Албания, Косово, Сърбия, Северна Македония и Босна. Предстои първи такъв да отвори и в Черна гора.