Ant Financial на милиардера Джак Ма направи повече от всяка компания, за да наруши огромните китайската банкова индустрия и индустрията за управление на активи. Сега се опитвам да си преустрои здравното осигуряване.

Xiang Hu Bao на Ant, което означава взаимна защита, привлече 50 милиона души от началото на октомври, или пет пъти повече от населението на Ню Йорк, пише Bloomberg.

Продуктът работи донякъде като колектив, в който членовете допринасят равномерно, за да получат до 300 000 юана (45 000 долара) в случай, че участник стане критично болен. Регистрацията е свободна, няма премии или авансови плащания, а споровете се разглеждат от членове-доброволци, според изявление на компанията в четвъртък. В замяна на управлението на процеса, Ant взима административна такса от 8% от всяко изплащане.

Ant, най-известен с Paypal-подобната услуга Alipay, която е в основата на платформата за онлайн пазаруване на Alibaba, прекроява финансови продукти от фондовете на паричния пазар до потребителските кредити, които отдавна са доминирани от държавни китайски гиганти. Напредъкът на компанията в здравеопазването идва в момент, когато страната се бори с бързо застаряващото население, една от най-належащите дългосрочни заплахи за втората по големина икономика в света. Ant заяви в четвъртък, че се надява да има 300 милиона потребители на Xiang Hu Bao до две години, което ще представлява повече от 20 процента от населението на Китай.

"Ant може да достигне до милиони потребители с темпове, които традиционните застрахователи не могат да направят," казва Стивън Лам, в Bloomberg Intelligence. - Това е бил действителният застрахователен модел преди стотици години. Те се връщат назад към основите. "

Компанията на Ма се присъединява към множество стартиращи компании, които се опитват да прекроят старомодният модел на здравното осигуряване в Китай, включително Tencent и Waterdrop. Базираната в Пекин Waterdrop, финансира чрез краудфъндинг от 78 милиона потребители, е изплатила повече от 95 милиона юана на членовете през последните четири месеца, завършили през октомври, според уебсайта си.

Продуктите могат да помогнат за запълване на пропастта в медицинската защита за най-големия народ на света, тъй като скоростта на критичните заболявания се повишава, отчасти поради по-експертни диагнози. Към април почти една трета от членовете на Xiang Hu Bao идват от по-бедните селски райони, почти половината са работници мигранти.

Ant казва, че Xiang Hu Bao не е застрахователен продукт и поради това не е обект на същия регулаторен надзор, който регулира традиционните играчи в индустрията като Ping An Insurance.

Всеки на възраст между 30 дни и 59 години може да се присъедини, ако отговаря на основните здравни критерии. С участието на повече хора разходите за плана се разстилат по-широко. Като се има предвид нарастващата потребителска база, всеки член трябва да плати не повече от 0,1 юана за всеки критично болен човек, според Ант. Списъкът обхваща не повече от 100 болести. Ако възникне спор относно искове, жури, състоящо се от стотици хиляди предварително одобрени потребители, ще гласува дали да изплати обезщетение.

Ant ще се възползва от стотиците милиони хора, които използват своя Alipay и фонда за парични пазари Yu'E Bao. Плащанията се приспадат от клиентската сметката в Alipay на 14-то и 28-то число на всеки месец, а всеки, който има добър кредитен рейтинг, може да се присъедини.

За да се бори с измамите, Ant използва блокчейн. Членовете, които станат критично болни в рамките на 90 дни от присъединяването към плана, няма да бъдат компенсирани.