В сръбския град Чачак беше положена основата за изграждането на нова фабрика на германската PWO Group, която произвежда части и оборудване за моторни превозни средства и в която ще бъдат инвестирани 89 милиона евро. Именно в Чачак PWO Group планира изграждането на съоръжение за разработване и производство на части, инструменти, възли и компоненти за автомобилната индустрия, като във фабриката трябва да работят над 500 души, съобщава eKapija.

Това е поредната многомилионна чуждестранна инвестиция от страна на компания, свързана с автомобилната индустрия. Какво ли привлича тези корпорации в Сърбия, която дори не е член на ЕС? Според изпълнителния директор на PWO Карло Лазарини, страната се е превърнала в "магнит за много компании в международната автомобилна индустрия".

Японска компания инвестира €50 милиона във фабрика за електрически двигатели в Сърбия

Японска компания инвестира €50 милиона във фабрика за електрически двигатели в Сърбия

Това е първият завод на японците в Европа

И наистина, всяка пета чуждестранна инвестиция в Сърбия е в областта на мобилността. Страната стана победител в реорганизирането на производството в областта на мобилността в Европа, особено когато става въпрос за електрически превозни средства. Сърбия е една от трите страни с относително най-голям ръст в износа на компоненти за електромобили.

Снимка 344309

Източник: iStock

Това, което днес излиза от автомобилните заводи в Сърбия после намира място в почти всеки автомобил по света - в седалките, въздушните окачвания, корпусите на делектрическите вигатели. И още - табла, части от шасита, батерии.

Днес Германия е най-големият купувач на сръбски продукти и услуги, като 13,7% от общия износ на Сърбия отива за Германия. В същото време страната е най-големият доставчик на Сърбия, като търговският баланс е почти равен.

Скоро град Чачак и PWO ще напишат още една успешна глава в икономическата история на Сърбия. PWO планира да създаде повече от 500 привлекателни и добре платени работни места, които ще помогнат за изграждането на бъдещето на зелената мобилност.

PWO Group пласира своите стоки предимно в страните от ЕС, Китай и Мексико, като през 2022 г. реализира консолидиран приход от 27 милиона евро и има близо 3000 служители.

Германската компания STP ще строи високотехнологична фабрика в Сърбия, но се сбълсква с недостиг на кадри

Германска компания строи високотехнологична фабрика в малък град в Сърбия, но се сблъсква с недостиг на кадри

Проектът в град Чачак е на стойност €90 милиона