Японската компания JFE Shoji Corporation започна изграждането на фабрика за производство на метални части за електрически двигатели в Инджия, Сърбия. В завода първоначално ще бъдат инвестирани около €50 милиона, съобщава сръбската eKapija. Планът на инвеститора е в първата фаза на производството, което трябва да започне през 2025 година, да бъдат наети до 150 души.

Фабрика е разположена на 18 000 хектара и е първата в Европа, собственост на японската JFE Shoji. Сръбското правителство е предоставило субсидия от €2,86 милиона за подпомагане на бизнеса на компанията страната. Заявката на властите е, че са готови да продължат да помагат на дружеството да развива инвестициите си в Сърбия.

Германската компания STP ще строи високотехнологична фабрика в Сърбия, но се сбълсква с недостиг на кадри

Германска компания строи високотехнологична фабрика в малък град в Сърбия, но се сблъсква с недостиг на кадри

Проектът в град Чачак е на стойност €90 милиона

От своя страна JFE Shoji ще проведе специално обучение на сръбските работници за придобиване на високотехнологични познания. 

"Най-новите технологии, използвани от нашата компанията, ще допринесат за развитието на автомобилната индустрия в Сърбия, но и в цяла Европа", коментират от японската компания.

JFE Shoji е основана през 1954 година. Тя разполага с над 8500 служители в над 54 локации в страни от Югоизточна Азия, Китай и Северна Америка.

Снимка 657218

Източник: iStock Images

Недостиг на кадри в Сърбия на фона на нови инвестиции

Както Money.bg писа наскоро, тази пролет в Сърбия ще започне изграждането и на нов високотехнологичен завод, в който ще се произвеждат компоненти за автомобилната промишленост. Инвестицията в размер на €90 милиона в сравнително малкия сръбски град Чачек освен добра новина за града се оказва и проблем.

Според кмета Милун Тодорович това ще е последната голяма международна компания, която ще пристигне в града, защото "вече просто няма достатъчно работна ръка на пазара на труда."

Проблемът с недостига на работна ръка в Сърбия се задълбочава и често големи местни и международни компании се сблъскват с недостига на хора, след като инвестират големи суми в страната.

"Ние нямаме вече хора, които да работят в тези компании. Германският производител ще има високотехнологичен център и потенциал да назначи на работа до 800 служители, от които 80% трябва да са високообразовани", коментира кметът на Чачек.

Добрата новина е, че новата инвестиция е поредната чудесна възможност за младите хора да останат в града си и да могат да прилагат знанията си в новата фабрика с новите технологии от STP. Лошата е, че към момента няма достатъчно висококвалифицирани специалисти, които да могат да работят там.

Поради тази причина от компанията обмислят да обучават сами бъдещите си кадри, а от местната община да привлекат специалисти от други градове на страната или дори от чужбина. Същата стъпка предприемат и японските инвеститори от JFE Shoji Corporation.

Глад за кадри: Как липсата на опитни и работници заплашва световната икономика?

Глад за кадри: Как липсата на опитни и работници заплашва световната икономика?

Пазарът на труда претърпя значителни промени след пандемията, коренно се промениха навиците на хората